27/09/2022
доставка на храни до дома

Според проучване, публикувано наскоро от маркетинговия блог Invesp за статистиката и тенденциите в онлайн пазаруването на хранителни стоки в САЩ, 48% от американските купувачи на храни вече са купували поне част от хранителните си стоки онлайн, като този брой се очаква да нарасне до 59% през миналата година и до 70% до 2022 г. Най-важните фактори, движещи покупките на храна онлайн, са фактът, че това спестява време и е по-удобно.

Всичко това, помнете, беше преди да ни връхлети пандемията от коронавирус. Още е рано за изчерпателни статистически данни за общия растеж през последните няколко месеца, но според данните от екипа на Nielsen и Rakuten Intelligence, онлайн продажбите на потребителски стоки от видовете, които обикновено се продават в хранителни магазини, са се увеличили с 56% за една седмица, завършваща през април 18 в сравнение със същия период през 2019 г.

В България удобната услуга за доставка на храна и продукти от магазина вече е достъпна и става все по-популярна.

Иначе ограниченията покрай пандемията, съчетани с опасения относно личното пазаруване на хранителни стоки, докато очевидно само са увеличили търсенето на каквито и да е доставки.

Да, пазаруването на храни и разни битови предмети е част от живота ни от толкова дълго време, че е трудно за някои от нас да си представят как да предадем изцяло този ангажимент на някой друг. Но това е новата реалност – и има сериозни предимства при онлайн пазаруването.

Първо, освен спестяване на време и премахване на необходимостта от ходене до магазина, онлайн пазаруването често предлага по-широк избор от продукти. В допълнение, това всъщност може да ви спести пари, дори като се вземат предвид таксите за доставка. Независимо дали го осъзнавате или не, вероятно сте изразходвали част от седмичния си хранителен бюджет за спонтанни покупки. Все пак интериорите на на супермаркетите са предназначени именно да насърчават непланираните покупки.

Ако поръчвате онлайн хранителни стоки, има много по-малка възможност да вземете нещо, което не ви е необходимо в крайна сметка.

Ето и няколко съвета за пазаруване на хранителни стоки онлайн.

Поддържайте ефективен списък с хранителни стоки

Това, че сами няма да отидете в магазина, не означава, че не трябва да правите списък. Ако просто отидете на сайта на магазина и започнете да подбирате нещата, които ви харесват, може да направите импулсивни покупки, от които всъщност нямате нужда.

Направете опис на това, което имате под ръка

Преди да направите поръчка на каквито и да е хранителни стоки, проверете отново фризера и шкафовете си и се уверете, че не купувате още от неща, които вече имате, и то в достатъчно количество.

Ако поръчвате храна, която трябва да бъде замразена, също е важно да сте сигурни, че ще имате място във фризера.

Бъдете конкретни

За да помогнете на своя онлайн магазин да ви достави точно това, което искате, бъдете възможно най-конкретни. Не казвайте просто „зелена салата“, ако конкретно искате айсберг или кейл.

Не поръчвайте твърде малко

Ако редовно използвате артикули с дълъг срок на годност – като някои марки зърнени закуски, консервирано чили, фъстъчено масло или сушени тестени изделия – купете няколко наведнъж, за да намалите размера на бъдещите си поръчки.

Но и не прекалявайте

От друга страна, както за да избегнете загубата на храна, която може да се развали, преди да я изядете, така и за да проявите внимание към другите купувачи, не купувайте повече, отколкото ще можете да използвате в разумен период от време.

Не забравяйте тоалетни принадлежности и лекарства без рецепта

Повечето супермаркети предлагат богата селекция от артикули за лична грижа, вещи от аптечката (лепенки например), витамини и лекарства без рецепта като антиациди, болкоуспокояващи и хапчета срещу алергия. Включването им във вашата поръчка за хранителни стоки ще ви спести ходене до аптеката.