Loading...
Новини и Общество

Фобии – ирационални страхове и паник атаки

фобии и страхове

Имате фобия, която ви пречи да правите всички онези неща, които бихте искали да направите?

Какво е фобия?

Почти всеки има някакъв странен страх – от паяци например или от зъболекар. За повечето хора тези страхове са незначителни и не са важни. Но когато страховете станат толкова големи, че предизвикват огромно безпокойство, страх и тревога и пречат на нормалния ви живот, те се наричат ​​фобии.

Фобията е силно интензивен страх от нещо, което в действителност представлява малка или никаква опасност. Общите фобии и страхове включват затворени места, височини, шофиране по магистрала, летящи насекоми, змии и игли. Можете обаче да развиете фобии от почти всичко, които да доведат до сериозни депресивни състояния и дори паническо разстройство.


Ако имате фобия, вероятно осъзнавате, че страхът ви е ирационален, но все още не можете да контролирате чувствата си. Само мисълта за обекта или ситуацията, от които се страхувате, може да ви разтревожи изключително много или да доведе до внезапни паник атаки. И когато всъщност сте изложени на нещото, от което се страхувате, уплахът е нелогичен и непреодолим. Ако имате клаустрофобия например, може да откажете изгодна оферта за работа, ако трябва да се возите с асансьора, за да стигнете до офиса. Ако имате страх от височина, може да изминете значително по-голямо разстояние, за да избегнете висок мост.

Разлики между нормален страх и фобия

Нормален страх – Чувство на безпокойство при полет при турбуленция или излитане по време на буря, докато Фобия би било да не отидете на островната сватба на най-добрия си приятел, защото ще трябва да летите дотам със самолет.

Нормален страх – Разтрепервате се когато надничате от върха на небостъргач или се изкачвате по висока стълба, докато Фобия би било да отхвърлите предложение за страхотна работа, защото е на 10-ия етаж на офис сградата.

Нормален страх – Чувствате се малко неловко когато ви се взема кръв, докато Фобия би било да избягвате нужно медицинско лечение или прегледи, защото се страхувате от игли.

Нормални страхове – фобии или ирационални страхове

Разбирането на вашата фобия е първата стъпка към нейното преодоляване. Важно е да знаете, че фобиите са често срещани. Също така помага да се знае, че фобиите са категорично лечими, ако предприемете своевременно действия и посетите добър психотерапевт. Колкото и да се чувствате извън контрол в момента, можете да преодолеете безпокойството и страха си и да започнете да живеете живота, който искате.

Нормално и дори полезно е да изпитвате страх в определени опасни ситуации. Страхът има защитна цел. С телата и умовете си, които са будни и готови за действие, ние сме в състояние да реагираме бързо и да се защитим при нужда. Но при фобиите заплахата не съществува или е категорично преувеличена. Например, съвсем естествено е да се страхувате от ръмжащо куче, но е ирационално да се ужасявате от приятелско куче на каишка, както бихте могли да имате, ако имате кучешка фобия.