Loading...
Мода и аксесоари

Някои интересни факти за мъжките ризи

мъжки ризи

Нали не си мислите, че моделните мъжщи ризи са измислени и въведени от сегашните корифеи в модата?

Ризата определено има много дълга и любопитна история. Още в далечната 1871 г. е излязла на пазара първата комерсиална риза с копчета отпред. До този момент мъжете обличали ризата през главата, както правят сега с тениски и блузи.

До края на 18 век, всъщност, ризите не били използвани за пред хората. Те били част от бельото и на показ била само яката. И до днес се спазва етикета пред дама да не се сваля сакото. Също публични личности не е редно да присъстват на официални церемонии само по риза.

Признак на превъзходство е била бялата риза до самия край на 19 век. Единствено богатите мъже можели да си позволят финансово да перат ризите си редовно и да имат гардероба си повече от един брой. Не се допускало бялата риза да има петна и каквито и да е белези на замърсяване.

Горе-долу в този период на пазара излизат и раираните ризи, но все още не били признати за равноправна част на градското облекло.

Моделът на яките на ризите определят стила им. До края на 19 век хит била стоящата яка. Можела да се пере отделно от самата риза.

Днешната риза се появява на хоризонта в края на първата световна война като се радва на една новост – джобчето на гърдите. За съжаление стилните мъже все още не могат да възприемат ризата с джоб за официална.

Въпреки мащабната модна индустрия, дори и днес има компании, които залагат на допълнителна ръчна обработка на мъжките ризи, което от своя страна оскъпява крайната цена. Разбира се, това не е проблем за ценителите.

Трябва да знаете няколко белега на наистина скъпите ризи.

Копчетата им са задължително седефени.

Платката, която се намира на гърба, прикрива умело вероятните несъвършенства във физиката на джентълмена, който я носи.

Отзад ризата е по-дълга от предната част.

Има монограми, които са ръчно бродирани.

В следваща статия в блога ни, ще обърнем внимание и на ризите, подходящи за дами. Те също имат своята специфика като материал, размер, форма и съчетание с други дрехи, обувки, дамски чанти или аксесоари. Накратко може да кажем, че дамската риза е позната в днешния й вид от времето на Втората Световна Война. Тази мода идва не от къде другаде, а от другата страна на Атлантика.