27/09/2022

Предполагаме, че всеки от вас има поне едно красиво стъклено шишенце с парфюм на масичката си. Преди всяко излизане или поне преди повечето излизания използвате аромата от това шишенце. Може да сте от хората, които имат повече от един оригинален парфюм в колекцията си. Такива хора има много и дори може спокойно да кажем, че са мнозинство.

Причината за това да си купите повече от един парфюм е факта, че те са изключително разнообразни на аромат и с тях човек може да се изразява свободно. Чрез различно ухание можете да подчертаете своята идентичност и стил. Например даден стил женски аромат подходящ за фитнес или разходка в парка не е подходящ за бизнес среща или бизнес задължения, а пък ароматите от женствените парфюми за интимна среща не са подходящи за шопинг или излет в планината. За всяка съвременна активност има подходящ мирис и код.

Но знаете ли, че това не винаги е било така?

В миналото например парфюмите са се използвали за прикриване на лошите телесни миризми. Ароматите в шишенца стъпили за постоянно на пазара по време на ренесанса в Европа, като по това време аристократите не смеели да си вземат баня от страх, че това може да е пагубно за тях. Поради тази причина те се нуждаели от силен аромат, за да прикриват телесните си миризми. За един от първите съвременни и оригинални парфюми се счита “Hungary Water”. Освен да се пръска по тялото той трябвало и да се приема през устата. Смятало се, че така той засилва ефекта си.

А знаете ли, че колкото и различни парфюми да си купувате с цел да сте различни и да се откроявате от приятелките си например, всеки парфюм ухае по различен начин върху кожата на различните хора. Това се дължи на различните хормони и влажност на кожата. Интересен факт също така е, че колкото и голямо разнообразие от дамски парфюми и мъжки аромати да има, поне 30% от дамите по света използват мъжките есенции. На тях им допадат ароматите направени за мъже и те предпочитат да си вземат оригинален мъжки парфюм пред дамски такъв.

Парфюмите през годините са се обогатили с аромати от цял свят, а за най-големи производители на парфюми се считат Франция и Италия, като благоуханните аромати носят в хазната на всяка една от тези страни милиони всяка година.

Най-важно, което трябва да споменем макар и в края е, че винаги е задължително да си купувате оригинални маркови парфюми или тестер, ако искате аромата му да се задържи по тялото ви поне 5-6 часа. Избягвайте реплики и евтини и „изгодни оферти“ със съмнителен произход. Купувайте парфюми само от известни магазини или онлайн сайтове с добра репутация.