Loading...
Мода и аксесоари

Защо плащаме повече докато пазаруваме и как да направим страхотна сделка

изгодна покупка на дрехи

Дори най-умелите купувачи може да не осъзнаят колко често в крайна сметка плащат повече за продуктите, които купуват. Магазините са създадени, за да ви примамят да купувате повече продукти, от които не винаги се нуждаете – с атрактивни дисплеи и импулсивно пазаруване, докато чакате да платите за даден артикул или с други трикове. Освен ако не знаете как да сключите най-добрата сделка, може ненужно да губите пари.

Но защо потребителите заплащат повече за продуктите? Според неотдавнашен доклад на един от най-големите онлайн търговци на бижута в САЩ, това до голяма степен се свежда до високите надценки на много марки, независимо дали това е дизайнерска чанта, продавана 10 пъти повече от цената си, или надценката от 300% за класически годежен пръстен от 14 карата бяло злато с диамант.

По-скъпите продукти могат да бъдат по-лесни за закупуване, с по-бързи, безболезнени опции за плащане, безплатно връщане и по-бързи срокове за доставка. Външният натиск също може да бъде фактор при навиците за харчене. Ако пазарувате с приятели и всички те купуват скъпи продукти, може да се почувствате притиснати да направите същото. Може да не е толкова забавно, но ще е по-евтино да пазарувате сами! Внимавайте и за капани – ако влезете в магазин, желаейки да закупите даден продукт, но всъщност не сте подготвени, е по-вероятно да бъдете привлечени да купите 75-инчов 8K Ultra High Definition Smart TV, докато вие имате нужда само от малък телевизор за кухнята.

Минималното рекламираната цена (MAP) също е друг виновник за високите надценки и надценените продукти. MAP е най-ниската цена, на която може да се рекламира даден продукт, посочена от доставчика или производителя. Това означава, че ако видите новия iPhone 12 за $ 899, цената може да е над посочения MAP, за да позволи всякакви бъдещи „отстъпки“, което означава, че дори тогава плащате повече, отколкото би трябвало да платите за продукта. Ако можете ефективно да договаряте отстъпки, бихте могли да сключвате грандиозни сделки. Например този марков часовник, който сте искали от месеци, първоначално се е продавал за 400 лв., можете да договорите за 180 лв., спестявайки си невероятните 55%.

И така, как точно да преговаряте? Проучването е от ключово значение. Ще бъдете далеч по-добре подготвени за договаряне на изгодна сделка, ако разбирате продукта, който търсите, и какво предлагат конкурентите.

Разбирането на бизнеса, както и предварителното планиране ще работи във ваша полза. Защо да чакате зимата, за да си купите дрехи за зимния гардероб, когато можете да пазарувате на изгодни цени като се възползвате от желанието на магазина да освободи рафтовете си от блузи с дълъг ръкав и по-плътни дамски рокли с наближаването на по-топлите месеци?

Междуличностните умения също са ключов елемент за ефективното договаряне. Бъдете приятелски настроени, когато се опитвате да договаряте по-ниски цени. Въпреки че поговорката „клиентът винаги е прав“ е вярна, никой служител в магазина наистина няма да иска да даде по-добра цена на груб клиент.

Онлайн магазините предоставят много възможности да закупите продукти на по-ниски цени. Просто трябва да се абонирате за техния електронен бюлетин и да следите кампаниите. Понякога дори при абонирането получавате отстъпка от първата си покупка.

Ако сте редовен клиент, например в хотел, вашата лоялност трябва да струва нещо. Не получавате, ако не питате. Постоянството е ключово, не се отказвайте веднага, ако получите не. И не забравяйте, има и други начини, по които можете да сключите добра сделка, ако цената не може да бъде договорена – безплатна доставка, кодове за отстъпка за бъдещи покупки, безплатна поддръжка и т.н.

Лоялността към даден магазин или марка се награждава и със сравнително новата и много разпространена в САЩ и западна Европа услуга кешбек. Думата кешбек идва от английската дума cashback и означава „пари обратно“ или „пари назад“. С този термин се отбелязва наградата за купувача, която той може да ползва при следваща покупка. Следователно когато направите вашите покупки вие ще печелите пари от тях. Кешбекът може да бъде твърда сума, а също и процент от стойността на сделката.