27/09/2022

Когато търсите клиенти за своята уеб дизайн практика, винаги е важно как изглеждате и как се представяте – независимо дали търсите първия си или стотния си клиент. Има няколко основни правила, които е редно да се спазват, ако искате да задържите интереса на клиентите върху своят а уеб дизайн работа. Ще цитирам някой от тях предложени от Социалната медия за Уеб съдържание Postvai.COM, вижте ги:

1. Бъдете професионалисти

Първото нещо, което преглежда вашия клиент е личния ви сайт. Направете го професионално. Все пак се занимавате с уеб дизайн и няма как вашата лична страница да е занемарена, нали така? Също така, ако все още нямате портфолио, вашата страница може да е демонстрация на уменията и вижданията ви.

Друго нещо, което често се забравя – комуникирайте професионално. В България хората изостават изключително много в сферата на бизнес общуването. Макар постепенно това да се изчиства, все още често се правят с общуването между двете бизнес страни. Не си мислете, че след като става въпрос за уеб дизайн, а не за PR или журналистика, то няма да ви се наложи да спазвате етикет. Нищо подобно. Точните отношения показват сериозност и будят доверие. Всичко останало е отживелица.

2. Създайте собствена уеб дизайн идентичност.

Помислете за лого, визитки, рекламни материали, които да представят добре работата ви и да отразяват характерно това, с което се занимавате.

3. Мнения от бивши работодатели и клиенти.

Препоръките са изключително важни в уеб дизайн света. Тъй като вие работите самостоятелно и се борите с конкуренцията си често в сфери, където не се познава вашата работа детайлно. Поради тази причина често клиентите прибягват до допитване към свои колеги, които вече имат опит с дизайнери. Препоръката е важно нещо, което трябва да извоювате, така че се старайте да оставяте клиентите си доволни.

Тук можете сами да напомняте за себе си. След приключване на вашия уеб дизайн проект, помолете вашите клиенти да напишат мнение за работа ви, след което го качете на личния си сайт. Също така (при желание от страна на клиента) може да изпращате и двумесечен или тримесечен бюлетин на бивши клиенти относно вашата практика. Така им напомняте за себе си.

4. Поддържайте своя онлайн имидж.

Макар, че се занимавате с уеб дизайн, не е редно да пренебрегвате и онлайн присъствието си. В момента е доста често срещан така нареченият „social media research” – вашия профил (по имена, никнейм и пр.) може лесно да бъде открит и изследван от потенциалните ви работодатели. Ако поддържате точен и изчистен онлайн имидж ще провокирате доверие и към вашата уеб дизайн работа. В противен случай някой може да се откаже. Не е нужно да се дават примери за лош онлайн имидж, нали? Вижте няколко трика за управление на онлайн репутацията си.

5. Демонстрирайте експертни умения в областта.

Вие се занимавате с уеб дизайн. Това освен ваша работа е и поле на изкуството, науката, а също така и ваше хоби. Вие се интересувате от всичко, което се случва там. Четете, изследвате и коментирате уеб дизайн реалността. Явявайте се на конференции, семинари и други подобни. Не се притеснявайте и да преподавате знанията си. Водете си блог, където да разказвате за всякакви детайли от професията. Когато сте експерт вие демонстрирате, че не сте някакъв самодеец, който шляпа уеб дизайн между другото. Не се съмнявайте, че усилията ви ще бъдат забелязани.

Вашият коментар