27/05/2022

 

Колкото и да търкаме и чистим, кухнята е помещението, което си остава най-капризно по отношение на хигиената.
Ежедневно приготвяме храна и семейството прекарва доста време в това помещение, така че е нормално именно то да се нуждае от повече грижи, за да блести от чистота.

Според съветите на домакини с дългогодишен „стаж“ в почистването на дома, наред с тези на доказаните профсионалисти от Бориван @ http://borivan.com/, ефективният начин да се почисти бързо кухнята е като се движим в кръг. По този начин нищо няма да бъде пропуснато и ще действате последователно, а не хаотично.

От къде да започнем с чистенето на кухнята?

Започва се от дясната страна, като е препоръчително да се стартира с най-замърсения кухненски уред – печката.
Желателно е да се заемете именно с нея, тъй като самото ѝ почистване може да причини отпадъци по пода и плотовете и ако вече сте почистили настилките, работата ви ще стане двойна.

Уреди като хладилник, микровълнова, пластмасови електроуреди се почистват светкавично с препарат, който сами можете да си приготвите. За целта смесете 1/2 ч. чаша белина, ¼ ч. чаша сода бикарбонат и 4 ч. чаши топла вода. Нанесете тази смес върху замърсените участъци и оставете да подейства поне 10 мин., след това изтъркайте петната, изплакнете с чиста вода и подсушете. Благодарение на този трик, ще се отървете от жълтите петна по пластмасата.

Друг начин да освежите пластмасови уреди е като ги почистите със спирт. Правете го винаги при изключени от мрежата уреди.

За да се отървете от неприятните миризми в хладилника, използвайте един много лесен домакински трик. Достатъчно е да изтъркате вътрешността на хладилника с оцет или лимонов сок. Това не само ще освежи и ароматизира хладилника, но и ще отстрани натрупаните замърсявания и следите от храни.

Дървените кухненски шкафове обикновено остават последни при почистването на кухнята. Ако сте решили за приведете в изряден вид кухнята обаче, в никакъв случай не бива да пренебрегвате шкафовете. Най-лесно се замърсяват долните шкафове, тъй като са в близост до мивката и плотовете, но обърнете внимание и на горните, защото често по тях остават капки вода, портокалов сок или отпечатъци от пръсти и храна. За да ги почистите можете да използвате специален препарат за дърво.
Ако нямате под ръка такъв, смесете вода и оцет и търкайте шкафовете с тази смес. Всъщност с тази комбинация от домашни продукти можете да отстраните петна и неприятни миризми не само от дървени повърхности, но от почти всичко.

Ако ви се налага да третирате мазни петна върху дървени шкафове на помощ идва зехтинът. Вместо да се мъчите да отстраните замърсяванията с вода, опитайте със зехтин. Ефекта е чудесен, защото петната не само изчезват бързо, но и дървесината остава полирана и блестяща, сящаш кухненските шкафове са абсолютно нови.

Идва ред на кухнеския под. Почистването му трябва да е съобразено с вида на неговата настилка. Смята се, че най-подходящата настилка за кухня е линолеума. Ако и вашата е такава, достатъчно е да почистите с влажен моп.
Ако настилката е водоустойчив ламинат е достатъчно да го почистите веднъж седмично с препарат за ламинат.
В случай, че пода е покрит с теракот също можете да почистите с моп.

Вашият коментар