08/12/2022
комуникационна стратегия и избор на дигитална агенция

Да работите с добра дигитална агенция е изключително важно, за да може да постигате целите, които сте поставили в бизнеса ви. Разбира се, това може да се окаже много трудно, затова е добре да знаете какво включва комуникационната стратегия и как тя би ви помогнала. Така ще сте информирани и готови да опознаете новия екип, с който ще работите ефективно.

Какво е криейтив отдел?

Често, бизнесът няма никаква представа за екипа, с който работи, а това е много погрешно. Трябва да бъдете напълно сигурни, че всеки нает служител от агенцията е образован, с опит и успешни проекти зад гърба си.

Криейтив отделът се занимава със създаването на ефективна стратегия, която да донесе на бранда по-висока разпознаваемост и всички произтичащи от това ползи. Изработват се професионални послания, кампании, внушения, образи, дори може да забележите звуци и думи.

Всяка една запомняща се реклама, слоган и подобни, са дело на копирайтърите, след това на дизайнерите, маркетолози и специалисти. Цялата дейност се координира внимателно, за да може да се достигнат най-добри резултати.

Изработване на комуникационна стратегия

Ефективната комуникационна стратегия от SEOMAX е комплексна услуга, която цели да има дългосрочен растеж, който да бъде достатъчно устойчив и разпознаваем от потребителите. Само така може да се гарантира резултат, който да бъде траен и да бъде с продължителност поне половин година.

Криейтив частта е тази, която се занимава с творчеството. Създават се материали, които да провокират емоции или внушения, както и да оставят определено усещане в аудиторията.

След това идва одитът на съдържанието – анализ по ключовите думи на даден контент, проверява се call-to action/призив към действие, както и как са реагирали потребителите на даденото съдържание.
Анализирането на аудиторията е определяне на потребителски профил, по който след това ще се изработват специални стратегии, които да ги привличат.

Запознаването с продуктите или услугите, които предлага брандът е изключително важно за добрата дигитална агенция. Трябва да се познават добре основните характеристики, анализът на пазара, конкуренцията и т.н.

Като крайна точка се изработва маркетинг календар, който определя всички комуникационни канали, анализират се профилите, които вече се употребяват, изгражда се ефективна стратегия. Обръща се внимание и на създаване на последователни публикации, които имат за цел да привличат и са с определени акценти в различните канали.

Когато мине известно време от създадената стратегия, може да се направи качествен одит на получените резултати, настъпилите промени, продажби. Така лесно може да се определи дали е нужно да се направи някаква промяна, или е достатъчно да се продължава по същата стратегия.

Комуникационната стратегия е важна за всеки един бизнес, независимо дали вече е работещ, или тепърва стартира. Изборът на дигитална агенция до голяма степен определя именно това, затова е добре да се насочите към професионалисти, които вече са работили с големи брандове, които успешно продължават да се развиват и да печелят доверието на аудиторията.

Каква е комуникационната стратегия, която използвате в момента?