Loading...
Дом и градина

Кои са купувачите на луксозни имоти в София

лукс имоти София

Сферата на недвижимите имоти в България е динамична в големите градове. Тя разбира се е най-голяма в София като брой сделки и мащаб на вложените средства. Областта на сделките в графата луксозни имоти в София е интересна не само заради техния вид, но и заради хората, които могат да си ги позволят.

Често не говорим само за продажби, а и за имоти под наем като луксозни къщи под наем в София или апартаменти под наем в затворени комплекси. София е град, в който са съсредоточени голяма част от хората с възможности в страната и това си личи на пазара. Кои обаче са най-интригуващите клиенти? Можем да ги разделим в няколко групи, най-вече на база на техния професионален бекграунд.

На първо място са футболистите на различните столични клубове. Разбира се, състоянието на българския футбол не е цветущо, но все пак има играчи в родното първенство с добри заплати, които искат да живеят в луксозен имот. Понякога това може това да не става с покупка и такива хора да търсят луксозни апартаменти в София под наем. Ситуацията много зависи от това дали играчът е под наем или с постоянен трансфер. Други спортисти също проявяват интерес към тази голяма стъпка в живота – покупка на луксозен имот, но сякаш търсенето от страна на футболните играчи е най-голямо.

Бизнесмените са другите заподозрени като активна клиентела на пазара на имоти лукс в София. Тук сделките са разнообразни и варират от това дали хората имат семейство или все още не са се задомили и също така дали предпочитат да затворят голяма сума пари в жилище, което е трудно ликвидно. Именно заради това можем да видим, че тук има и динамика в области като луксозни къщи под наем (София) и луксозни апартаменти в София под наем. Освен това нека си го кажем – хората с възможности понякога са ексцентрични и нямат желание да се обвързват с нещо, което да ги задържа на едно място като имот.

Гледайки към имотните сделки ще видим и една група хора, която сякаш става все по-голяма – хора на добра работа, които теглят жилищен кредит. Да, това най-често са млади семейства и е благоприятно, че в момента банките дават добри условия за кредит. Основен фокус на сделките тук са продажба на апартаменти (София) ново строителство.

Със сигурност на динамичния имотен пазар има и много други групи, които могат да бъдат определени като клиентски сегменти, но ние се спираме на тези трите като най-интересни.

В заключение може да кажем, че 2021 и може би близките няколко години ще са благоприятни за покупка на луксозен имот заради постоянната инфлация на спестяванията, ниските лихвени проценти в банките и големия интерес към качествени жилища в елитни квартали с добра инфраструктура. Ако статията ви е помогнала да се ориентирате в света на недвижимите имоти, може да разгледате сайта на galardo.bg и да набележите първите си луксозни имоти за оглед.