08/12/2022
веган шоколадова торта

Веганските шоколадови торти са направени без съставки, които произхождат от животни.

При шоколада това всъщност е доста лесно да се направи. Просто трябва да се пропуснат повечето пълнители, които се използват за подслаждане на обикновения шоколад.

Висококачественият черен шоколад също е чудесен избор при направата на шоколадови веган торти. Те не трябва да бъдат и скучни! Освен веганският тъмен шоколад, те може да съдържат и всякакви добавки като ядки, плодове, сушени плодове и др.

ЗДРАВОСЛОВНИ ЛИ СА ЗА МЕН ШОКОЛАДОВИТЕ ВЕГАНСКИ ТОРТИ?

Независимо дали сте веган по здравословни или етични причини, добрата новина е, че не е задължително да се откажете от шоколада.

И слава богу – знаете ли, че латинското наименование на какаовото дърво Theobroma cacao се превежда като „храна на боговете“?

Шоколадът е не само вкусен, но и полезен за нас. Той има антиоксидантни свойства и може да повиши сърдечносъдовата ви функция.

Веганският шоколад обикновено е много по-здравословен от невеганският, защото не съдържа вредни пълнители и съдържа повече от полезната за здравето съставка какао в чист вид.

Освен че служи като антиоксидант, какаото съдържа неща, известни като катехини. Тези елементи спомагат за ускоряване на изгарянето на мазнините и предлагат и редица други ползи.

Въпреки че шоколадът не е нискокалоричен и често съдържа много захар и мазнини, има някои вегански шоколади, които съдържат захари от по-естествени съставки като кленов сироп и агаве. Тези естествени подсладители спомагат за производството на вегански черен шоколад, който не съдържа млечни продукти и е на растителна основа, но има същия вкусен аромат, на който бихте се насладили в типичното блокче шоколад.

Поради това веганският шоколад може лесно да се превърне в част от ежедневните ви закуски, без да ви кара да трупате килограми или да страдате от вредните последици за здравето, свързани с млечния шоколад.

За много хора шоколадът е ежедневна необходимост. Той не е просто случайно лакомство, а нещо, което може да се консумира като закуска, десерт, смес за кисело мляко или овесени ядки за през нощта и др.

Най-здравословният шоколад е този, който съдържа най-висок процент какао. Всичко, което е с повече от 70% какао, се счита за черен шоколад.

Колкото по-висок е процентът, толкова по-горчив ще бъде шоколадът, но и по-здравословен. Това е така, защото по-високият процент какао показва по-голямо количество флавоноиди и антиоксиданти в шоколада, за които е известно, че са полезни за здравето.