07/02/2023
Проблем в спирачната система

Ако сте изпитвали досега проблеми, касаещи вторичната спирачна система, вероятно знаете за какво говорим. Едва ли има нещо по-неприятно от осъзнаването, че ръчната ви спирачка не работи по най-оптималния и желан от вас начин. Освен дискомфорта, който това положение би създало, е и също опасно – спирачните системи на всеки автомобил пряко отговарят за живота и сигурността както на водача, така и на пътниците в превозното средство.

Но преди да засегнем един от компонентите на въпросната вторична спирачна система, а именно – жило за ръчна спирачка, нека първо съсредоточим вниманието си върху дейността, която извършва тази резервна система. По време на движение обирането на скоростта или цялостното спиране на превозното средство от движение става посредством съприкосновението на шофьора със спирачния педал. Това представлява така наречената първична спирачна система. Когато обаче тя не сработи оптимално, се налага да прибегнем до вторичната – тя блокира задните колелета на колата и представлява възможност за осъществяване на аварийно спиране, ако ситуацията налага това. Жило за ръчна спирачка наричаме онзи компонент, който играе съществена роля – вдигайки лоста, това жило за ръчна спирачка спомага блокирането на задните колелета.

Разбира се, съществуват и други ситуации, в които бихме могли да прибегнем до употреба на вторичната спирачна система и на това жило за ръчна спирачка – например когато сме паркирали превозното си средство на място под наклон, ние вдигаме ръчната спирачка, за да противодействаме на евентуалното задвижване на колата. Сами разбираме до какви проблеми и катастрофални последици би довело нещо такова.

Жило за ръчна спирачка – компонентът, който налага честа профилактика

Т.нар. жило за ръчна спирачка, подобно на всяка друга автомобилна част, никак не е застраховано от повреда. Ето защо специалистите препоръчват правенето на честа диагностика, за да не се стига до момента, в който вашето жило за ръчна спирачка е вече повредено или скъсано. Не рискувайте да шофирате при такива обстоятелства – проверявайте често основните компоненти на автомобила си. При своевременно откриване на проблем всеки професионалист бързо, качествено и ефективно ще съумее да поправи или замени с ново вашето жило за ръчна спирачка. Така ще шофирате с увереност, че всичко по превозното ви средство е в изрядно състояние.

Жило за ръчна спирачка наричаме метална оплетка от въжета, грижливо предпазена най-често от гумено уплътнение. Важно е да следим и за запазване на цялостта на същото това уплътнение – при скъсване е възможно нахлуването на вода при жилото, което, от своя страна, до доведе до замръзване и проблеми с оптималната му работа. Не пропускайте да напомните на своя механик да проверява състоянието му винаги, когато го посещавате.

Повече информация тук https://techavon.net/auto/shibidah-sistemite-novata-moda-pri-avtomobilite-i-kak-da-gi-poddarzhame/