28/05/2023
сами да смените акумулатора

Един от основните компоненти, които задължително трябва да имате предвид преди да започне зимата, определено е акумулаторът на вашия автомобил. Предполагаме не искате да се изненадате неприятно, като колата ви не запали сутринта, когато бързате за работа. Представяте си сценария, нали? В този материал ще ви дадем насоки как сами да се погрижите за смяната на акумулатора и да избегнете подобна неприятна ситуация.

Въпреки че е значително по-лесно да отидете при специалист, който да го направи вместо вас, това може да добави значителна сума към извършването на тази услуга.

Как да смените акумулатора – стъпка по стъпка?

Не забравяйте да паркирате на равно място, където ще разполагате с достатъчно пространство, за да имате пълен достъп до капака и двигателя. Не забравяйте да не оставяте ключовете в колата, защото вратите може да се заключат автоматично.

Разбира се, задължително автомобилът трябва да бъде изключен.

Препоръчваме ви да използвате предпазни очила и дебели ръкавици. Киселината на акумулатора е корозивна и може да причини трайно увреждане, ако влезе в контакт с очите или кожата ви.

Преди да започнете да изключвате нещо, уверете се, че имате кодовете за сигурност за всички електрически компоненти в колата си. Електрическите части като радиото вероятно ще ви напомнят да въведете код, преди да могат да бъдат използвани след смяната на акумулатора. Погледнете в ръководството на автомобила, преди да смените акумулатора, за да знаете кои настройки трябва да се възстановят след смяната.

Отворете и закрепете капака. Намерете акумулатора, това не би трябвало да ви затрудни. Повечето са до двигателя, но при някои модели може да се намират на места, като например под седалката или в багажника.

Ако е трудно да проследите кой проводник кой е, маркирайте ги като плюс/минус, преди да ги изключите. Ако свържете автомобила в грешен ред, това може сериозно да повреди електрическата му система.

Изключете отрицателния кабел и се уверете, че по никакъв начин не влиза в контакт с метални части от двигателя.

Направете същото и с положителния проводник.

Акумулаторите могат да бъдат закрепени по различни начини. Отстранете всички скоби и винтове, и много внимавайте да не загубите частите, в случай че новият акумулатор не е в комплект с нови.

Внимателно извадете акумулатора от колата. Имайте предвид, че той може да бъде тежък или неудобен за изваждане, и евентуално може да са необходими още две ръце.

Подгответе новия си акумулатор, като отстраните всички опаковки. Ако искате да закупите акумулатори 100ah например, ви съветваме предварително да се консултирате с някой в магазина, за да разберете дали конкретния модел е съвместим с вашия автомобил.

След поставянето и фиксирането, първо свържете положителния кабел. Внимавайте и се уверете, че е здраво закрепен и не пречи на други кабели. Клемата трябва да е възможно най-близо до основата на положителния извод.

След това свържете отрицателния кабел, като се уверите, че е здраво поставен, и че кабелът не пречи на нищо друго. Отново, клемата трябва да е възможно най-близо до основата на отрицателния полюс. Проверете отново за разхлабени винтове или кабели на грешните места.

Сега можете да запалите колата. Ако подмяната е извършена правилно, то двигателят ще стартира и на таблото няма да светят сигнални лампи за грешки. Въведете кодовете за сигурност за цялото оборудване за безопасност, след което може да се наслаждавате на шофирането спокойно.

Ако колата не запали, вероятно нещо се е объркало. Не се опитвайте да разрешите проблема, освен ако не сте абсолютно сигурни какъв е той. Можете да унищожите цялата електрическа система на автомобила си, което би било много по-скъпо и сложно за поправка.

Цената за смяна на акумулатор може да варира в зависимост, например от модела на автомобила, акумулатора и кой сервиз извършва тази услуга. Дори ако подмяната не отнема много време, цената на час може да варира значително между различните сервизи. Така че, преди да решите кой механик ще поеме задачата, може да е разумно да сравните оферти от различни места.