28/05/2023
Видове акумулатори за мотоциклети

Помощник при покупка: Видове акумулатори за мотоциклети и разликите между тях

Всяко возило има своите потребности, а батерията се явява основен консуматив, който трябва да държите във форма.

По всяко време на годината возилото, на което разчитаме, трябва да бъде в кондиция, за да може да ни отведе по желания маршрут. В никакъв случай не бихте искали внезапно да останете без енергия, когато бързате рано сутрин или тръгвате извън града.

За подходящите акумулатори за мотоциклети може да научите от обучените консултанти в избрания магазин, а на пазара се предлагат достатъчно видове, на които може да разчитате през периода на експлоатация.

Ето какви са те и съществените им разлики, които са важни при планирането на покупката:

  • Литиеви;
  • Литиево-йонни;
  • Оловно-кисели;
  • Никел-кадмиеви;
  • Никел-металхидридни

Мокри акумулатори – с оловна киселина

Това са стандартен тип устройства с дългогодишна история. На практика се считат за най-старата разновидност, като се отличават със своите пластмасови тапи в горната си част. Течността при тях периодично се нуждае от допълване с дестилирана вода, тъй като киселинното съдържание намалява с времето, което предотвратява повредата в пластините, също влизащи в състава на конструкцията.

Презареждането е опасно за тях, тъй като може да унищожи напълно батериите в резултат на електролитно разлагане на водата.

Сухи, необслужваеми модели

Това са така наречените производствено запечатани или сухи акумулатори. След еднократно напълване с киселина, те не изискват проверка на нивото или доливане.
Херметично затворени са, а вътре електролитите са под формата на паста, която изключва влажна среда.

Гелови

Оловно-киселите са с неподвижен гелов електролит, който представлява сярна киселина със силика. Те също са капсуловани и необслужваеми. Разликата с мокрите оловно-кисели е, че те не налагат изправена позиция, нито доливане и проверка на нивото на киселината. Електролитът не се изпарява и не възникват проблеми с корозията. Намират широко приложение, включително за подводници и в авиацията.

Съществуват и оловно-киселинни батерии, произведени чрез VRLA технология, или регулирани с помощта на клапа, поддържаща минимално необходимото налягане.

На базата на този способ се създават различни видове, сред които никел-металхидридни, никел-кадмиеви, оловно-киселинни, литиево-йонни, литиево-полимерни, алкални акумулатори.

AGM регулирани с клапи са най-разпространени при ползвателите на мотоциклети. Те са сухи, запечатани и отново необслужваеми. Позволяват да бъдат поставяне не само в хоризонтално, но и във вертикално положение. Устойчиви са на топлина и вибрация, цената им е изгодна срещу достатъчен потенциал от мощност.

Каква ще е продължителността на живота им не може да се каже с абсолютна точност, тъй като срокът зависи от редица фактори, самата употреба, поддръжката и външните фактори.